Möödunud nädala lõpus 3.-4. oktoober toimus Tartus V-Spa konverentsikeskuses lihaveisekasvatuse konverents, üritust kanti üle ka Postimehe veebis.  Suur rõõm oli näha, et üritus pakkus suurt huvi ja mõlemast päevast sai nii kohapeal, kui veebis osa mitusada inimest. 

Esimene päev keskendus rohumaaveisekasvatusele ning seda eriti just talvise pidamise võtmes. Räägiti millised võimalused on talviseks karjatamiseks, millised probleemid võivad kaasneda ning kuidas nendega toime tulla. Airi Külvet sõnas, et kui karjamaal on tegemist vähese liigirikkusega, siis talvine karjatamise mõjub sellele väga positiivselt, tuues uusi liike juurde. Lisaks aitab portsjonkarjatamine parandada mullastruktuuri ja suurendades vee sidumisvõimet. “Just see päästis mind eelmise aasta põuast”, kiitis Külvet portsjonkarjatamise positiivseid tulemusi.

Esimese päeva kõnelejateks olid Russ Carrington ja Silas Hedley- Lawrence. Silas pani kasvatajatele südamele, et sul peaks koguaeg olema valmis plaan B ja C ja D.., kui me räägime holistilisest majandamisest. “Rohumaaveiseliha tootmine on kulutõhusam ja aitab võidelda kliimamuutustega” julgustas Russ lihaveisekasvatajaid.

Teise päeva teemad keskendusid suurema pildi nägemisele. Kasvatajad said kuulata, millisena paistab meie lihaveisekasvatus ministeeriumile ja kuidas on meid kuulda Euroopas. Austrias oma toodete otseturustamisega tegelev Daniela Wintereder rõhutas oma ettekandes, et suhtlemine on kõige võti! “Me peame tegema ise väga palju selgitustööd, et inimesed teaksid, kui palju vaeva nende toidu tootmise nimel nähakse, ja et nad teaksid, et nad vajavad põllumeest oma toidu tootmiseks- isegi, kui nad söövad tofut ja salatit,” julgustas Daniela kasvatajaid rohkem oma tööst rääkima.  Päeva lõpetasid põnevad ettekanded ja diskussioon lihast, selle tootmise ja tarbimise üle.

Konverentsi saab kokku võtta selliselt, et alustama ei pea kõigest ja korraga. Tuleks võtta väikesed sammud, proovida ja katsetada- mis sobib Teie pidamise juurde ja mis mitte, mis töötab ühel, ei pruugi töötada teisel. Tähtis on, et me kõik üritaksime teha asju paremini ja seda loodust säästval viisil.

 

Kõik ettekanded on leitavad SIIT- https://drive.google.com/drive/folders/1roOj2x7XehNNoD1eybMlJEjL_ozoX8NV?usp=sharing

Konverentsi saad järele vaadata SIIT (mõlemad päevad ja mõlemad keeled erinevate pleieritena)- https://www.postimees.ee/8107950/vaata-otse-lihaveisekasvatuse-konverents-2024-millistel-viisidel-karjatades-saavutaksime-suurima-moju-nii-loomadele-kui-ka-karjamaale?fbclid=IwY2xjawFzKZ1leHRuA2FlbQIxMQABHQUZnJz4LiTUMaPmH0quAubXtLepv5NyuqKIws10sQYbPGui9-PqrAHSyQ_aem_p1xz3QhMStcsq5Frqymu3w

Jaga seda uudist: