15.- 16. juuli toimuvad taas Avatud talude päevad, mil põllumajandustootjad avavad oma uksed. Sel korral on Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi liikmetest avatud Küüniniidu talu, Sepa Veised OÜ, Kaina talu, osaühing Sentafarm, Loigu talu ja osaühing Talu ja tulu.
Kaina talu
Kaina talu asub Harjumaal Saue vallas ning on avatud mõlemal päeval. Kaina talu puhul on tegemist väikse peretaluga, kus kasvavad anguse tõugu veised. Turustatakse ise otse klientidele liha ja lihatooteid ning vaikselt kõrvalharuna tegeletakse ka toitlustusega. Avatud talude päevade programmis on Kaina talul avatud kodukohvik, traktoril hop- on, hop- off safari, turnimisala, toimub liha ja lihatoodete müük, kohapeal on grillmeister ning loomulikult näete loomi.
Küüniniidu talu
Küüniniidu talu asub Valgamaal Valga vallas ning võtab rõõmuga külalisi vastu pühapäeval 16. juulil. Põhitegevused on populaarsed nii laste, kui ka täiskasvanute seas, seega jätkatakse traditsioone. Toimumas on veiste safari- veised tulevad ise aasal end rahva juurde tutvustama. Hobustega saab sõita kaarikuga, julgemad aga ka jalutaja saatel ratsa. 4-5 korda päeva jooksul teeb perenaine talutuuri. Vaadata saab kuidas kepslevad Matilda ja Mafalda, kas alpaka proua Paula sülitab, mida teevad mustad notsud ja kas härra Paabu pasunat ka puhub. Küüniniidus saab ujuda, vesirattaga sõita ja SUP lauaga liuelda. Ampsuputkast saab kehakinnitust ja külma keelekastet, ei puudu ka jäätis. Rahvas räägib, et aega tuleb varuda küllaga- Küüniniidul kiirelt minema ei saa.
Lihuniku äri ja restoran/ osaühing Sentafarm
15. ja 16. juuli sulgeb Lihuniku äri restoran Tartus oma uksed, et avada õue- ja aiaväravad kodutalus Mõnistes. Sel aastal leiad nende programmist:
võistluse, kus saad tunda end nagu kliimaministri vastne nõunik Aveliina Helm, osaledes Eesti kõige liigirikkamal maastikukaitsealal taimede määramises
grillikoolituse, kus sinust tehakse karmim veganluse kriitik ja lihaasjatundja kui Anthony Bourdain kunagi oli
ning kui lapsemeelsus on veel säilinud saad võtta osa laste eriprogrammist, mille on koostanud pere noorimad tüdrukud Maarja ja Miia-Maria.
Sepa veised OÜ
Kvaliteedikava loomad kasvavad mahedalt loodusega rütmis. Suveperioodil karjatatakse lihaveiseid rohumaadel. Talvel peab loomadele olema kättesaadav kuiv ja puhas lamamisase, vesi ning igale vanusegrupile piisav heina või silo kogus, samuti võimalus liikuda looduses. Kusjuures teravilja söötmine on kvaliteedikava loomadele välistatud.
- Tuurid karjamaale! Tee tutvust rohumaaveistega. Meie farmis näed sa full blooded wagyusi, puhtatõulisi limusiine ja aberdiini anguseid. Paita lambaid ja kitse.
- Saa näpunäited lihaveisekasvatusest ja karjatamise kultuurist. Kvaliteedikava õpituba.
- Naudi hõrke maitseid “Steik House” restoranis ja haara parim burger “Food truckist”. Tasumine sularahas ja kaardiga.
- Lihameister jagab nippe grillimistöötoas.
- Pane ennast proovile rodeohärjal ja farmerite mitmevõistluses.
- Õpi line-tantsu Kaie Seger juhendamisel.
- Pühapäeval vaata, kuidas karjakoerad ajavad lambaid kokku (karjakoerte demonstratsioon).
- Tee tutvust tööriistadega, millega me põlde harime.
- Lastele hobusesõit, kepphobuste võistlused, minifarm ning minitraktorite park.
- Avatud on lihapood (müügil mahe rohumaaveiseliha) ja taluturg.