Täpsem info ja registreerumine SIIT
Lektorid: Katrin Laikoja ja Mati Roasto
Koolituse sisu:
Enesekontrolli rakendamine:
– Toidualastest õigusaktidest;
– Keemilised ohud toidus;
– Füüsikalised ohud toidus;
– Enesekontrollisüsteemi eeltingimusprogrammid;
– Toiduohutuse juhtimissüsteemid, sh HACCP, ISO:22000, FSSC 22000, IFS, BRC;
– Ohtude analüüs ja riskihindamise põhimõtted;
– Kriitilised kontrollpunktid toidu käitlemisel;
– Toiduohutuse juhtimissüsteemide juurutamine ja ajakohastamine.
Praktilised ülesanded (120 min):
– Auditi ettevalmistusel töö dokumentidega
– Seire lehe koostamine
– Test
Tootmishügieen:
– Tootmisruumide ehituslikud aspektid ja nende seos ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga;
– Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos personalihügieeniga;
– Toidu saastumise, sh ristsaastumise võimalused ja selle vältimine;
– Käitlemisettevõtte sanitatsiooni põhimõtted, puhastamine ja desinfitseerimine;
– Biokilede teke, avastamine ja likvideerimine;
– Listeria monocytogenes tootmishügieeni enim mõjutava faktorina. Probleemi ennetamise ja likvideerimise võimalused;
– Kahjuritõrje, jäätmekäitlus.
Praktilised ülesanded (120 min):
– Listeria monocytogenes’e juhtumanalüüs;
– Praktilised näited reaalsete testidega (praktiline pinnaproovi võtmine);
– Test
Toiduhügieen:
– Toiduhügieeni põhimõtted;
– Toidu bioloogiline saastumine;
– Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid;
– Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid;
– Toidu säilitamise viisid, tingimused ning temperatuuri kontroll;
– Isikliku hügieeni nõuded;
– Hügieenikoolituste planeerimine ja läbiviimine.
Praktilised ülesanded (120 min):
– Isikliku hügieeni juhendi koostamine;
– Eurlexist, Riigi Teatajast ja VTA kodulehelt infot leidmine;
– Test
Täienduskoolitusest võivad osa võtta:
põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja;
põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad);
isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta;
põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.
Füüsiliste isikute ja riigiametnike täienduskoolitusel osalemine ei ole toetatav!
PS. Selle programmi raames ei toetata tegevusi kalandustoodete tootmise ja töötlemise valdkonnas, kuna kalandus- ja vesiviljelustooteid ei loeta põllumajandustooteks ning nendega seotud tegevusi toetatakse Euroopa kalandusfondi raames.
Koolitus toimub MAK 2014-2020 meetme “Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas” toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi (VTA). Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 520 eurot.
Ettevõtte VTA vaba jääki saab kontrollida veebilehelt: https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi.
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis on osalemise eest antav toetus riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne tegevuse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt).
Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse infopäeval või koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta.
Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda.
Koolituse korraldaja:
Eesti Maaülikooli avatud ülikool
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1
51006 Tartu,
tel 731 3275
e-post: avayl@emu.ee
http://avatudylikool.emu.ee/