5.-7. september toimus Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi ja Eesti Põllumajandus- Kaubanduskoja koostöös intensiivne 3- päevane koolitus Eesti lihaveisekasvatajatele, mille viis läbi loomakasvatuse ja liha spetsialist Ass.Prof. Phil Bass (Univerity of Idaho, USA).

Esimese sissejuhatava päeva veetsime Tsura talu OÜ-s, kus Margus Keldo tegi meile ringkäigu enda karjamaadel ja farmihoones. Sellel päeval oli rohkem küsimusi Phil’l meie kasvatajatele, kui meil temale, et saada aimu Eestis kasutatavatest lihaveisekasvatuse praktikatest ja tavadest. Peale ringkäiku saime aimu Phili elavast iseloomust kontrastina eestlaste vaoshoitud olemusele, kui üritasime läbi viia diskussiooni, et saada paremat aimdust, mida täpsemalt meie kasvatajad nendelt koolituspäevadel ootavad. Siiski saime vastasikused mõtted kaardistatud ning omavahelist arutelu jätkus pikemaks ajaks.

Teisel päev ootas meid ees koolitus Tartus, kus Phil tutvustas lähemalt kvaliteetse liha tootmist. Kogu päeva märksõnaks võib öelda, et oli “MARMORSUS”, mida Phil rõhutas pea iga paari lause tagant, sest just see on väga oluline liha kvaliteedi tagamiseks. Kogu päeva vältel räägiti nii lihakvaliteedist, kui ka selle saavutamisest, söötmisest, aretusest, võrreldi USA ja Eesti praktikaid. Phil rõhutas, et kasvatajad peaksid teadma enda töö eesmärki- on selleks siis aretustöö ehk puhtatõulised loomad, lihasmass või marmosus. Ei tohiks olla nii, et tood enda karja lihtsalt isaslooma, teadmata, mida sellega saavutada tahetakse. Olulisena tõi ta ka välja infovahetuse kogu tarneahela lõikes, sest ilma selleta ei saa ükski lihaveisekasvataja tagasisidet oma kasvatatud loomade või toodetud liha kohta.

Kolmandat päeva ootasid juba paljud- ees ootas praktiline lihalõikuse demonstratsioon Linnamäe Lihatööstuse AS, mille eelnes külaskäik lähedalasuvasse Kirbla Mahe OÜ-sse, kus Liisi Laos tutvustas enda loomapidamist.  Kirbla Mahe OÜ-s kasvatatakse hetkel herefordi ja anguse ristandeid, küll aga on mõeldud hakata üle minema puhtatõulisemate veiste kasvatamisele. Järgnes sõit Linnamäe Lihatööstusesse, kus järgnevatel tundidel näitas Phil ühe vanema veise tagaosa ja noorema veise esiosa tükeldamist ning kirjeldas nende tükkide väärtust ja kasutamist. Parimad tükid pani Phil kõrvale, mis koolituse lõpus Linnamäe Lihatööstuse grillmeistrite poolt täiuslikuks küpsetati.

 

Aitäh kõikidele lihaveisekasvatajatele, kes võtsid vaevaks osaleda ja näitasid üles huvi väärtuslikuma toodangu tootmise suhtes!

Ja suurim tänu muidugi Philile endale, kelle teadmised ja nende suurepärane esitlemisoskus andsid meile 3 suurepärast “Beef Show” päeva!

Lõpetuseks üks Phili enda lemmik hüüdlause veiseliha tõelise fännina, mis sobib väga hästi ka Eestisse – “Go Beef!