Wagyu (Wa)
Lisanna Hiiemäe
Ajalugu
Wagyu on Jaapanist pärit veisetõug. Tõu eelkäijad toodi 200. aastal Hiinast Jaapanisse. Algselt kasutati neid nii põllutöös kui ka veoloomadena mägedes. Jaapani isoleerituse tõttu arenesid need loomad ainulaadselt, kuna neid ei ristatud väliste tõugudega. Edo perioodil (1603-1868) hakkasid jaapanlased valikuliselt neid aretama ning see protsess viis erinevate piirkondlike wagyu veisetõugude tekkeni.
Meiji ajastul (1898–1912) toimus ulatuslik valitsuse juhitud ristamisprogramm. Genofondi lahjendamiseks ja populatsiooni laiendamiseks ristati põliseid töö veiseid Euroopa tõugudega. Kui esmane lahjenemine oli toimunud, hakkasid prefektuuride (Jaapani haldusüksuste) sees aretajad täiustama oma liine ilma ristamiseta. Saadud tõud sertifitseeriti 1900. aastate keskel ja nüüd on nad oma suurte marmorsuse moodustamise võimete tõttu nõutud kogu maailmas.
Esimene Jaapani wagyu eksporditi Ameerikasse 1976. aastal, millest sai alguse wagyu veise tõu kasvatus väljaspool Jaapanit. 1990. aastal jõudis esimene puhtatõuline wagyu Austraaliasse. Aastaks 1993 olid Ameerikasse jõudnud täisverelised wagyu pullid- Michifuku, Haruki 2, Suzutani, Rikitani ja Okutani. Sellega andsid nad Austraalia ja USA karjadele suurema geneetilise mitmekesisuse. Kokku eksporditi Jaapanist 1990–1997 aastatel 221 täistõulist wagyu veist.
1997. aastal andis Jaapani valitsus wagyu veistele ka „rahvusliku aarde“ staatuse ja keelas elusate wagyude ekspordi teistesse riikidesse. Sellega tagas riik, et parim liha jääks Jaapanisse.
Üldiseloomustus
Sõna-sõnalt tõlgituna tähendab wagyu Jaapani veist ehk „Wa“ Jaapanilaadne ja „gyu“ veis. Wagyul on neli peamist vereliini: Jaapani must ehk kuroge; Jaapani pruun (punane) ehk akaushi; Jaapani shorthorn ehk Jaapani lühisarveline ja Jaapani polled ehk Jaapani nudi/sarvitu. Igal tüübil on oma omadused, mis on seotud marmoreerimise ja maitsega.
Oluline on eristada ka fullblood (täisvereline) ja purebreed („puhtaks“ aretatud) wagyu veist. Kõige populaarsem on Jaapani must veis (95-97%), kellele järgneb Jaapani pruun.
Jaapani must (kuroge) fullblood wagyu määratlus ja omadused
Wagyu-Fullblood veis on 100% Wagyu veresusega ning tema põlvnemine on järjepidev ja
jälgitav Jaapani päritolu eellasteni.
Värvus
Loomade karvastik on ühevärviline must. Sõrad on mustade loomade puhul musta värvi.
Lubatud ei ole valge värvus, välja arvatud sünnimärgid. Wagyudel arenevad teadaolevalt nn
“haldjarõngad” või valged ümmargused märgid, mida sündides ei esine. Samuti on mõned
Wagyud sündides halli karvastikuga.
Kehaehitus
Loomad on keskmise kehaehitusega, kerge pea, hea kere sügavusega ja tugev esiosaga.
Vaagna asend on peaaegu horisontaalne, kergelt tõusev kuni kergelt langev. Peened jäsemed on tugevate, suhteliste suurte sõrgadega. Karvastik on lühike ja sile. Harmooniline lihaskond laiade puusade ja heade lihaseliste õlgadega. Vähe või mõõdukalt kõverdunud sarved koos tugeva sarvepõhjaga.
Tootmise omadused
Wagyu tõugu veised on rahulikud ja healoomulised, sobivad karjatamiseks. Varane suguküpsus, emasloomadel alates 15 kuust, isasloomadel alates 12 kuust. Tõug väga viljakas.
Poegimisintervall 365 päeva, regulaarne ja kerge poegimine. Head emaomadused ja piisavalt piima oma vasikate üleskasvatamiseks. Väga hea udara kuju, udarakinnituse ja nisade arengu mõttes. Hilisküps tapa tüüp, sõltuvalt söötmissüsteemist alates 30 kuust. Tõu tunnusena tuleb eriti rõhutada liha kvaliteeti, mis on väga marmorjas tänu väga suurele lihasesisese rasva osakaalule.
Põhiandmed täiskasvanud pullide ja lehmade kohta:
PULLID | LEHMAD | |
Ristluu kõrgus, cm | ca 145 | ca 132 |
Kaal, kg | ca 1000 | ca 500-650 |
Põhiandmed noorloomade kohta:
PULLIKUD | LEHMIKUD | |
Sünnikaal, kg | 27-35 | 27-35 |
200 päeva kaal, kg | ca 200-220 | ca 170 |
Aasta kaal, kg | ca 300-350 | ca 300-320 |
Eestis on Wagyu tõumärgiks Wa. Wa pullidele antavad tõuraamatu number on vahemikus 86000…86999, tõuraamatu numbrile lisatakse märge FB.