SAC Consulting

Sheep and Beef NEWS, lk 18

  1. august 2024

Autor: Basil Lowman, SAC Consulting Beef Specialist 

Tõlge: Sanna Vest

 

Kerge poegimine on oluline aspekt veiseliha tootmises ja selle mõju globaalsele soojenemisele avaldub järgmiselt:

– tänapäeval on põllumajandusettevõtetes kasutuses vähem tööjõudu, kes jälgiksid/abistaksid raskeid poegimisi või aitaksid sööma vastsündinud vasikaid.

– Vasikad, kes vajavad sündimisel abi, imevad ternespiima aeglasemalt ja on kogu elu jooksul  vastuvõtlikumad erinevatele haigustele.

– Rasked poegimised vähendavad nende lehmade edasist viljakust, keda tuleb poegimisel abistada. Suureneb vasikate suremus ja isegi lehmade suremus.

– Üldiselt suurendab see märkimisväärselt toodetud süsiniku kogust, toodetud veiseliha kilogrammi kohta.

 

Geneetika mõjutab oluliselt, kui kergesti vasikas sünnib, seega pullide valikul, kas lihatootmises või asenduslehmikute saamiseks, on VÄGA OLULINE, et poegimiskergus oleks pulli valikul prioriteetide esikohal!

 

Poegimiskergust iseloomustavad kaks EBVd:

 

  1. OTSENE poegimiskergus (Calving Ease DIRECT)

 

See näitab vasika enda mõju sellele, kui kergesti ta sünnib, näiteks tema suurus, kuju, lihastus jne. Kuna pooled poegimiskergust pärandavad geenid pärinevad pullilt (ja teine pool lehmalt), on positiivse väärtusega pulli puhul tegemist loomaga, kelle järglased sünnivad kergemini kui pulli puhul, kes oma poegimiskerguse väärtuse poolest on tõu keskmise tulemusega. Kusjuures on märgatavalt suurem erinevus vasikate poegimiskerguse tulemustes, kui pull on oma näitajatelt negatiivse EBV-tulemusega.

 

Oluline on meeles pidada, et vasikate sündimise kergus sõltub ka nende emade endi poegimiskergusest (Calving Ease DIRECT).

Näiteks kui te ostate pulli, kelle OTSENE poegimiskergus EBV on +6, ja paaritate teda lehmaga, kellel sama väärtus on -8, siis vajab vasikas tõenäoliselt ikkagi mõningast abi sündimisel (sest +6÷2=+3 ja-8÷2=-4. Seega on vasika otsene poegimiskerguse EBV -4+3=-1). Aga kui te ostate pulli kellel on otsene poegimiskergus -8, lehma EBVga sarnane, siis on tõsised poegimisprobleemid garanteeritud ja välistatud ei ole isegi keisrilõige või surnud lehm ja vasikas!

Seepärast on oluline, et ka asenduslehmikute saamiseks pulli valides, oleks kõrge positiivne Calving Ease Direct väärtus.

 

2. Tütarde poegimiskergus ( Calving Ease DAUGHTERS ) või poegimiskerguse emaomadused (MATERNAL Calving Ease) 

UK lihaveise tõugude puhul on 2 erinevat EBV-d, mis mõõdavad lehma mõju sellele, kui kergesti ta poegib.

MATERNAL Calving Ease’i väärtusi väljastab UK-s Signet ja need iseloomustavad mõju poegimiskergusele, arvestades lehma vaagna suurust ja kuju. See EI hõlma mõju, mida vasikas avaldab, st loomade Calving Ease Direct EBV väärtust.

 

Calving Ease DAUGHTERS EBV-d koostatakse Austraalia BreedPlan`is registreeritud tõugude jaoks. See EBV on nii Calving Ease Direct kui ka Maternal EBV kombinatsioon. See on parem üldine näitaja selle kohta, kuidas mullikas/lehm poegib, sest see võtab arvesse nii vasika kui ka lehma enda geneetilised omadused. Enamiku tõugude puhul moodustab Calving Ease Direct 50% looma Calving Ease Daughters EBV väärtusest.

 

Järgmine oluline EBV, mida tuleks pulli ostmisel kasutada, on tema tiinuse pikkuse EBV, mis näitab, kaua tiinust kantakse. Nagu 2023. aasta juuni numbri artiklist selgus, ulatub peamiste veisetõugude tiinuse pikkuse erinevus umbes 2 nädala ulatuses, kusjuures suurem osa erinevusest esineb pigem tõu sees kui tõugude vahel! 

Olles veendunud, et teid huvitavatel pullidel on võimalikult kõrge Direct ja Maternal/Daughter Calving Ease EBV, siis valige neist pull, kellel on suurim negatiivne tulemus EBV tiinuse pikkuse osas.

Jaga seda uudist: