Eesti Lihaveisekasvatajate Selts ja Maaelu Teadmuskeskus korraldavad 01. novembril kell 13.30- 16.30 TASUTA infopäeva teemal „ Lihaveiste aastaringne pidamine ja söötmine“, mille eesmärk on tutvustada aastaringse karjatamise võimalusi ja riske. Mõista kuidas tulla toime rasketes tingimustes karjatamisega ning kuidas saaksime läbi veiste teha koostööd taimekasvatussektoriga.

 

Infopäev läheb arvesse kui KSM (keskkonnasõbraliku majandamise), MULD ja VESI toetuse kohustusliku koolitusena

 

Osalemiseks registreeri end lingil SIIN! (hiljemalt 31.oktoober kell 16.30).

 

Ajakava:

13:30-14:30 Nikki Yoxall ja külalisfarmer Jock Gibson „Roteeruv karjatamine“

14:30-14:45 Nikki Yoxall ja külalisfarmer Heather Close „Lihaveiste talvine pidamine“

14:45-15:00 Paus

15:00-15:45 Nikki Yoxall ja külalisfarmer Heather Close „Lihaveiste talvine pidamine“ (jätk)

15:45-16:30 Nikki Yoxall ja külslisfarmer Stuart Mitchell „Veiste integreerimine taimekasvatusse“

*korraldajal on õigus teha muudatusi seminari ajakavas

 

Lektorite lühitutvustus, ekspertiis, kvalifikatsioon

Nikki Yoxall on Pasture for Life (https://www.pastureforlife.org/) teadusuuringute juht ja esimese põlvkonna talunik Šotimaalt, kus ta juhib Grampian Graziersit – teeb koostööd kohalike maaomanikega, karjatada veiseid ökoloogilise ja bioloogilise mitmekesisuse huvides, müües samal ajal kogukonnale 100 % rohumaal kasvanud veiseliha. Nikki omandab praegu doktorikraadi agroökoloogiliste üleminekute alal ning tal on huvi tervikliku majandamise, agrometsanduse ja rahva toiduga ühendamise vastu.

Külalisfarmer Jock Gibson nimetab ennast ebaõnnestunud ehitusinseneriks, kes töötab nüüd koostöös oma naisega veise- ja lambaliha tootmises. Nad peavad šoti mägiveiseid ja šhorthorni tõugu veiseid. Enamiku oma toodetest müüvad oma pere omatud lihunikupoe kaudu. Nad on Pasture for Life liikmed ja püüavad farmi majandada arvestades loodusega.

Heather Close kasvatab veiseid Blsar Glen veiseliha nime all. Veiseliha pärineb vastupidavatelt põlislehmadelt, kellega karjatatakse põlde aastaringselt. Kari liigub värskele rohule regulaarselt, sageli rohkem kui üks kord päevas- just nagu teeksid seda looduses elades. Nende lehmad ei aita mitte ainult parandada pinnast ja taastada ökosüsteemi protsesse, vaid toodavad oma teekonnal suurepärase maitsega, marmorjast ja toitaineterohket veiseliha.

Stuart Mitchell on Šotimaa piiril asuva 440 hektarilise mahetalu peapartner, kus tegeletakse segatootmisega. Ettevõtted tegelevad veise- ja hirvekasvatusega ning põlluharimisega. Ettevõtte keskmes on olnud sisendite vähendamine ja tõhususe suurendamine rohumaade majandamise kaudu.

 

Üritus viiakse läbi „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames.

 

Lisainfo:

Keidi Tamm
eesti.lihaveis@gmail.com
+372 55 49 475

MAK_logo

Jaga seda uudist: