11. september 2024 korraldas Eesti Lihaveisekasvatajate Selts koos Maaelu Teadmuskeskusega Kursi Suvemõisas infopäeva „Kvaliteetse liha tootmine rohusöötade baasil“. Infopäeva lektoriks oli Jens Fjelkner Rootsist.

Jens Fjelkner peab Rootsis vanimat aberdiin- anguse karja, mis asutati 1968. aastal. Jensil on loomateaduse ja bioloogia magistrikraad omistatud Uppsalas asuvast SLU-s, mis on Rootsi Põllumajandusteaduste ülikool. Ülikoolis keskendus ta geneetikale ja veiseliha kvaliteedile.

Peale ülikooli alustas ta tööd veiselihakonsultandina ja seejärel Rootsi lihapullide jõudluskontrolli jaama tegevjuhina. Lisaks on ta seotud erinevate lihaveiste tõugude hindamise ja registreerimise jms käsitleva nõukoguga Rootsis.

10 aastat tagasi tutvustati talle taastavat põllumajandust, peale mida läks ta üle 100% rohusööda tootmisele. Veiseid peab ta aastaringi väljas ja püüab karjatamisperioodi võimalikult pikaks venitada- alates detsembri keskpaigast kuni veebruari keskpaigani söödab ta veiseid heinaga. Ammed poegivad karjamaaperioodil alates 1. maist.

Oma farmile sobivate loomade selekteerimiseks on ta muutnud aretusvõtteid, kasutades paaritamiseks mitut isast, kelleks on ta valinud pullid, kes on end tõestanud vanemate lehmade peal. Jens registreerib sünnikaalud, poegimishinded, emasloomade käitumised, vasikate jõulisuse, võõrutusmassi, 365 päeva massi, 550 päeva kaalu, kehakonditsiooni ja rümba andmed.

Oma ettekandes käsitles Jens paljusid erinevaid teemasid nagu näiteks, mis on kvaliteet, kuidas me defineerime rohumaal söödetud veist, kas ja kuidas erineb rohumaal söödetud veiseliha, kuidas mängib geneetika rolli kvaliteetse liha tootmises, kuidas mõjutab veise sugu ja vanus liha kvaliteeti, kuidas karjatamine mõjutab liha kvaliteeti. Räägiti ka sööda kogumisest- mida ja millal koguda ning millised muud faktorid nagu stress ja transport võivad veel liha kvaliteeti mõjutada.

Jensi loenguosa saad vaadata SIIT- https://youtu.be/ihkSfL_rVVQ

Üritus viidi läbi „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames.

Jaga seda uudist: